Portugalsko a Španielsko požadujú urýchlené vytvorenie bankovej únie

13.05.2013 Celý región

Madrid 13. mája (TASR) - Lídri Španielska a Portugalska požadujú, aby eurozóna urýchlene vytvorila bankovú úniu. Zmrazenie úverovania v ich krajinách totiž bráni oživeniu ich ekonomík a vytváraniu nových pracovných miest, informovala agentúra AP.

Mnohé banky poskytujú relatívne vysoko úročené úvery, pretože sa obávajú slabej ekonomiky. Tieto vyššie úrokové sadzby obmedzujú spotrebiteľské výdavky a investície firiem. "Peniaze sa z bankového systému nedostávajú k firmám ani do ekonomiky," povedal portugalský premiér Pedro Passos Coelho po stretnutí so svojím španielskym náprotivkom Marianom Rajoyom.

Rajoy aj Passos Coelho vyzvali Európsku úniu, aby sa poponáhľala s tvorbou európskej bankovej únie a spomalila tempo rozpočtových škrtov, čo by pomohlo ekonomike.

"Investície sú jediným spôsobom tvorby pracovných miest," uviedol Passos Coelho. "Ak neexistuje financovanie, pre firmy bude veľmi ťažké rásť a rozširovať svoje aktivity."

Španielsko sa nachádzalo v uplynulých štyroch rokoch väčšinou v recesii a miera nezamestnanosti v krajine predstavuje rekordných 27,2 %. Portugalsko s nezamestnanosťou na úrovni 17,7 % je jednou zo štyroch krajín eurozóny, ktoré dostali finančnú pomoc.
 

Vyberte región